Hvad er syfilis?
Syfilis er en seksuelt overført sygdom, der skyldes den spiralformede bakterie Treponema pallidum. Ubehandlet vil sygdommen gennem en længere periode forløbe over tre stadier – det primære, sekundære og tertiære stadie.
Hvor hyppig er syfilis?
Syfilis er en relativ sjælden sygdom i Danmark, men der er set en stigning af nye tilfælde de seneste år. Der ses ca. 700-800 nye tilfælde om året i Danmark. I udviklingslande er syfilis dog en mere udbredt sygdom. De fleste tilfælde i Danmark er derfor blevet smittet med syfilis ved udlandsrejse til højrisikoområder.
Hvordan smitter syfilis?
Det er en seksuelt overført sygdom, der smitter ved seksuel kontakt med en smittet person. Derfor er det vigtigt at undgå ubeskyttet ses (kondom giver god beskyttelse). De fleste tilfælde ses hos mænd, som har sex med mænd (MSM) eller heteroseksuelle, der rejser til lande med hyppig forekomst af syfilis og har sex med lokalbefolkningen, evt. prostituerede. I sjældne tilfælde ses smitte fra mor til barn under graviditeten eller fødslen. Man kan godt blive smittet med syfilis flere gange.
Hvilke symptomer giver syfilis?
Syfilis udvikler sig i tre sygdomsstadier ved ubehandlet sygdom. Ved primær syfilis ses først et enkelt eller flere uømme sår (kaldet chanker) ved skedeåbningen, penis, forhuden, endetarmsåbningen eller mund/svælg. Derudover ses typisk hævede lymfeknuder i lysken eller på halsen. Sårene forsvinder af sig selv (men det gør syfilis ikke). Sekundær syfilis opstår efter uger til måneder, hvor syfilis spredes til andre organer via blodet, der kan give symptomer som hududslæt på hele kroppen og influenzalignende symptomer med almen sygdomsfølelse og feber. Udslættet er typisk knoplignende (kaldes condyloma latum) og er lokaliseret omkring kønsorganerne eller endetarmen. Mistanken om syfilis forekommer især ved udslæt i håndflader og fodsåler. Efter mange år med syfilis kan sygdommen udvikle sig til det sidste og tertiære stadie med forskellige sygdomsbilleder, der afhænger af, hvilket organ der er påvirket. I dette stadie kan syfilis bl.a. påvirke nervesystemet (neurosyfilis) eller medføre hjerte-kar-sygdom. De sene stadier ses meget sjældent efterhånden pga. tidlig diagnostik og behandling.
Hvordan tester man for syfilis?
Hvis der forekommer chanker, kan man tage en prøve af sårvæsken. Derudover kan man tage en blodprøve, hvori der kan påvises antistoffer, der er rettet specifikt mod syfilisbakterien. Ved sen sygdom i sekundært eller tertiært stadie og samtidig mistanke om påvirket nervesystem, kan antistofferne desuden påvises i spinalvæske via en rygmarvsprøve.
Hvordan behandler man syfilis?
Syfilis er i de fleste tilfælde nemt at behandle i tidlige stadier, og behandlingen består af antibiotika, givet som en indsprøjtning. Det frarådes at dyrke sex, indtil sygdommen er velbehandlet. Det er vigtigt at informere sin partner (eller partnere) ved påvist smitte med syfilis, så de også har muligheden for tidlig undersøgelse og behandling.
Bestil tid til et tjek
Vi kan teste for syfilis og andre kønssygdomme i vores klinik i Nordhavn.
Bestil tid online.