Test for klamydia

Bliv tjekket for klamydia

 – mikroskopifoto af såkaldte inklusionslegemer som tegn på klamydia – fra CDC (USA)

Hvad er klamydia?

Klamydia er en seksuelt overført sygdom, der skyldes overførsel af bakterien Chlamydia trachomatis til slimhinden i urinrøret, livmoderhalsen eller endetarmen.

Hvor hyppig er klamydia?

Klamydia er den mest almindelige kønssygdom i Danmark, og der diagnosticeres ca. 30-35.000 tilfælde af klamydia i Danmark om året. Det er ikke alle med klamydia, der lader sig teste, og antallet af smittede kan derfor være højere. Klamydia rammer typisk unge i alderen 15-29 år.

Hvordan smitter klamydia?

Klamydia er en seksuelt overført sygdom, der overføres ved seksuel kontakt med en anden person ved vaginalt samleje, analsex eller oralsex. Det er derfor vigtigt at undgå ubeskyttet sex (man kan ikke blive vaccineret for klamydia). Smitte sker både hos heteroseksuelle og mænd, som har sex med mænd (MSM). Derudover kan klamydia i nogle tilfælde smitte til det nyfødte barn fra moderen under en fødsel og medføre øjenbetændelse. Man kan godt blive smittet med klamydia flere gange.

Hvilke symptomer giver klamydia?

Mere end 50% af mænd oplever ingen symptomer, og kun 25% af kvinder oplever symptomer ved klamydia. Hvis der fremkommer symptomer, ses disse typisk 7-21 dage efter smitte. Mulige symptomer kan være svie ved vandladning, udflåd fra urinrøret (også fra livmoderhalsen/skeden hos kvinder), kløe i urinrøret hos mænd, pletblødning eller blødning under samleje hos kvinder, smerter i underlivet og feber. Klamydia kan i sjældne tilfælde give forbigående smerter i led. Ved børn med øjenbetændelse pga. klamydia vil der være symptomer som rødme og pus i øjnene, samt lysskyhed. I komplicerede tilfælde kan klamydia medføre betændelse i æggelederne (underlivsbetændelse) hos kvinder og bitestikelbetændelse hos mænd. Ubehandlet underlivsbetændelse (bl.a. pga. klamydia) medfører en risiko for sterilitet, da betændelse i æggelederne kan aflukke disse og forhindre passage af ægget ved ægløsning.   

Hvordan tester man for klamydia?

Man tester typisk for både klamydia og gonoré i een og samme podning. Hvis man er under 25 år og har et hyppigt skift af sexpartnere bør man lade sig teste for klamydia. Desuden ved symptomer som ovenstående, herunder øget udflåd hos unge kvinder, pletblødning eller andre blødningsforstyrrelser (også p-pillebrugere). Kvinder testes for klamydia ved en selvpodning fra skeden (hvis der ikke er symptomer) – denne kan foretages i klinikken. Hvis der er symptomer bør der podes fra urinrøret og livmoderhalsen under gynækologisk undersøgelse – bemærk at vi ikke tilbyder dette i klinikken. Mænd testes med en urinprøve i klinikken – obs. der skal være gået mindst 2 timer siden sidste vandladning – eller med en podning fra urinrøret. Ved samtidig mistanke om gonoré kan man afhængig af smitterisiko også pode fra svælget og endetarmen.

Hvordan behandler man klamydia?

Ved påvist betændelse med bakterien Chlamydia trachomatis behandles med antibiotika. Det er nok med én enkelt dosis. Derefter anbefales det, at man ikke har samleje i to uger. Det er vigtigt at informere din partner (eller partnere) ved påvist smitte, så de også har mulighed for at blive undersøgt og behandlet – også selvom de ikke har symptomer.

Bestil tid til et tjek

Vi kan teste for klamydia og andre kønssygdomme i vores klinik i Nordhavn.
Bestil tid online. 

Find os

Priser

Kontakt os