Test for HIV

Bliv tjekket for HIV

 – HIV-1 virus på kultiveret immuncelle – fra CDC (USA)

Hvad er HIV?

HIV er en kronisk infektionssygdom, der skyldes human immundefekt virus (HIV). Ved smitte angriber virus en bestemt immuncelle i immunsystemet, der kaldes T-hjælperceller via en proteinreceptor på overfladen af cellen, der benævnes CD4. T-hjælperceller er en vigtig faktor i immunsystemet til at bekæmpe andre infektioner og potentielle kræftceller i kroppen. Hvis antallet af T-hjælperceller (målt via CD4-niveau) bliver meget lavt, kan immunsystemet blive så svækket, at der udvikles erhvervet immundefekt (AIDS). Ved AIDS er der risiko for andre infektioner, som immunsystemet normalt kan bekæmpe nemt eller holde nede og der forekommer yderligere en øget risiko for kræft. Heldigvis er behandlingen mod HIV blevet så effektiv i dag, er det er en meget lille andel af HIV-smittede i Danmark, der udvikler AIDS, hvis behandlingen følges korrekt. 

Hvor hyppig er HIV?

HIV anses generelt som en seksuelt overført sygdom, men forekommer relativt sjældent i Danmark, især sammenlignet med klamydia og gonoré. De seneste par år, er der påvist ca. 200-250 nye tilfælde med HIV-smitte om året i Danmark. Der er ca. 6000 personer, der lever med HIV herhjemme – herunder anslår man at der er ca. 500 personer, der har HIV uden at vide det. Størstedelen udgør mænd, der har sex med mænd (MSM) og heteroseksuelle indvandrere fra højrisikoområder, samt intravenøse stofbrugere. Der forekommer to typer af HIV, type 1 og type 2, hvoraf HIV-1 udgør størstedelen i Danmark. AIDS-diagnosen stilles efterhånden meget sjældent i Danmark pga. de gode behandlingsmuligheder rettet mod virus. 

Hvordan smitter HIV?

Selve virus kan påvises i alle kropsvæsker, men smitte sker gennem sæd, vaginalvæske, blod og brystmælk (smitte sker dog typisk ikke ved f.eks. spyt, sved eller urin). Smitte sker altså først og fremmest ved seksuel kontakt med en anden person (90% af smittede), og det er derfor vigtigt at undgå ubeskyttet sex (kondom giver god beskyttelse). Overførsel af virus kan ske ved analsex, eller i sjældnere tilfælde ved vaginalt samleje eller oralsex. Da HIV også kan smitte gennem blod og blodprodukter, undersøges alle potentielle bloddonerer for HIV, inden de får muligheden for at blive registreret og give blod. Hertil kan smitte ske ved at dele sprøjte eller nåle med en HIV-smittet person. Der forekommer i sjældne tilfælde smitte af HIV fra mor til barn under graviditeten, fødslen eller amning. 

Hvilke symptomer giver HIV?

Det er ikke alle HIV-smittede, der oplever symptomer ved en HIV-infektion. Det er ca. en tredjedel med en HIV-infektion, der får et forbigående forløb med milde symptomer, der nemt kan forveksles med en almindelig virusinfektion. Disse symptomer kan omfatte feber, træthed, hududslæt, hævede lymfeknuder, hovedpine, kvalme og opkast, muskel- og ledsmerter, samt nattesved. Derfor kan det være vanskeligt at få mistanken om, at tilstanden kan skyldes HIV. Den kroniske HIV-infektion manifesteres først 5-10 år efter smitte. AIDS kan give mange forskellige sygdomsbilleder og symptomer alt efter, hvilke infektioner, der er i kroppen.

Hvordan tester man for HIV?

Man kan teste for HIV via en blodprøve fra en finger 4 uger efter smitterisiko. Der undersøges specifikt for antistoffer rettet mod HIV samt for HIV antigen.

Hvordan behandler man HIV?

Behandlingen af en HIV-infektion består af en flerstofsbehandling med flere forskellige slags medicin, der angriber forskellige funktioner af virus. Behandlingen er rettet mod at nedsætte mængden af virus i kroppen og dermed bedre antallet af T-hjælperceller i immunsystemet. Virusmængden kan ved behandling nedsættes i sådan en grad, at en HIV-infektion ikke overføres til andre, når behandlingen følges korrekt efter retningslinjerne. HIV er altså at betragte som en kronisk sygdom, hvor behandlingen holder de fleste fri for symptomer hele livet igennem, og overlevelsen er stort set den samme som resten af befolkningen. Tidlig behandling hjælper på at give et bedret forløb med HIV. Ved AIDS-diagnosen er behandlingen derudover målrettet den specifikke infektion (eller kræfttilstand).

Bestil tid til et tjek

Vi kan teste for HIV og kønssygdomme i vores klinik i Nordhavn.
Bestil tid online. 

Find os

Priser

Kontakt os