Hvad er hepatitis?
Hepatitis betyder leverbetændelse og er, som navnet antyder, en betændelsestilstand i leverens celler. Det skyldes oftest infektion med virus. Hepatitis kan fx forekomme ved infektion med hepatitis A virus, hepatitis B virus og hepatitis C virus. Andre infektioner kan ligeledes give hepatitis, men er mindre hyppige.
Hvor hyppig er hepatitis?
Der er cirka 30 til 40 nye tilfælde årligt af hepatitis A i Danmark. Størstedelen af disse er rejsende, som har erhvervet sig sygdommen i udlandet. Hepatitis B er en af de mest udbredte infektionssygdomme i verden. Det skønnes, at cirka 30% af verdens befolkning har været eller er smittet. I Danmark anslås det, at der er 11.000 med kronisk hepatitis B infektion. Der er cirka 220 nye tilfælde årligt. Det skønnes, at der lever 20.000 med hepatitis C i Danmark. Der ses cirka 300 nye tilfælde årligt.
Hvordan smitter hepatitis?
Hepatitis A smitter via afføring. Ved dårlige hygiejniske forhold kan det derfor overføres til mad og drikkevarer, som dermed bliver smittekilder. Seksuelt samvær som ved oral-anal-kontakt (rimming) kan også medføre smitte. Hepatitis B smitter via blod. På verdensplan er smitten oftest fra mor til barn. I Danmark sker smitte oftest ved seksuel kontakt. Hepatitis C smitter ligeledes via blod, men smitte ses hyppigst blandt stofmisbrugere, der deler udstyr. Seksuel smitte ses også, men er hyppigst blandt mænd, der har sex med mænd.
Hvilke symptomer giver hepatitis?
Hepatitis A vil 2-6 uger efter smitte typisk give symptomer som træthed, smerter i øvre, højre del af maven og nedsat appetit i en kortere periode. Herefter kan der ske gulfarvning af hud og øjne, kaldet gulsot, og misfarvning af urin og afføring. Dette skyldes, at leverens evne til at nedbryde affaldsstoffer er nedsat pga. betændelsestilstanden. Symptomer kan vare flere måneder, men de fleste personer kommer sig efter infektion. Det er sjældent, at infektionen ender med leversvigt og død. Hepatitis B vil 1-6 måneder efter smitte give symptomer som træthed, nedsat appetit, feber og smerter i øvre, højre del af maven. Efterfølgende kan der opstå gulfarvning af hud og øjne samt misfarvning af urin og afføring. Hos de fleste personer vil sygdommen herefter være overstået, men hos 5-10% bliver hepatitis B kronisk, hvilket øger risiko for skrumpelever og leverkræft. Jo yngre man er ved smitte, jo større er risikoen for, at sygdommen bliver kronisk. Hepatitis C har som regel et mildt forløb i starten, hvilket kan gøre det vanskeligt at diagnosticere. Symptomer, som træthed, feber og kvalme optræder 7-8 uger efter smitte. Kun 10% udvikler gulfarvning af hud og øjne. 60-80% af personer, som er smittet, udvikler kronisk hepatitis C. Der kan gå mange år uden symptomer på dette, men det øger risikoen for skrumpelever, leversvigt og leverkræft.
Hvordan tester man for hepatitis?
Hepatitis A kan diagnosticeres ved at påvise antistoffer mod hepatitis A virus i blodet. Hepatitis B kan diagnosticeres ved at påvise hepatitis B virus eller antistoffer mod hepatitis B virus i blodet. Hepatitis C kan diagnosticeres ved at påvise hepatitis C virus i blodet.
Hvordan behandler man hepatitis?
Der er ingen specifik behandling mod hepatitis A. Behandlingen er støttende og lindrende. Det kan være nødvendigt med hospitalsindlæggelse. Sygdommen kan forebygges med en vaccine. Der er ingen specifik behandling mod akut hepatitis B. Ved kronisk hepatitis B kan der behandles med nogle stoffer, som ligner kroppens eget forsvar mod virus, eller med medicin, som forhindrer virus i at kopiere sig selv. Behandlingen er ikke helbredende, men holder sygdommen i ro. Sygdommen kan forebygges med en vaccine. Hepatitis C kan behandles med direkte aktive antivirale lægemidler, der hæmmer virus på flere forskellige områder. Ved denne behandling vil op til 90% blive fri for virus i kroppen.
Bestil tid til et tjek
Vi kan teste for hepatitis og kønssygdomme i vores klinik i Nordhavn.
Bestil tid online.