Test for gonoré

Bliv tjekket for gonoré

 – fluorescerende antistoffer på gonokokker – fra CDC (USA)

Hvad er gonoré?

Gonoré er en seksuelt overført sygdom, der skyldes overførsel af bakterien Neisseria gonorrhoea (gonokokker) til slimhinden i urinrøret, livmoderhalsen, endetarmen eller svælget.

Hvor hyppig er gonoré?

Der diagnosticeres ca. 3400-3500 tilfælde af gonoré i Danmark om året. Gennemsnitsalderen for smitte er hhv. 23 år ved kvinder og 28 år ved mænd. Der ses en øget forekomst hos mænd, som har sex med mænd (MSM). 

Hvordan smitter gonoré?

Det er en seksuelt overført sygdom, der overføres ved seksuel kontakt med en anden person ved vaginalt samleje, analsex eller oralsex. Det er derfor vigtigt at undgå ubeskyttet sex (kondom giver god beskyttelse). Smitte sker både hos heteroseksuelle og mænd, som har sex med mænd (MSM). Derudover kan gonoré i nogle tilfælde smittes til det nyfødte barn fra moderen under en fødsel og medføre øjenbetændelse. Man kan godt blive smittet med gonoré flere gange.

Hvilke symptomer giver gonoré?

Det er ikke alle med gonoré, der oplever symptomer (hhv. ca. halvdelen af alle kvinder og ca. en tredjedel af mænd er symptomfrie). Hvis der forekommer symptomer, ses disse typisk 2-7 dage efter smitte med gonokokker. Mulige symptomer kan være svie ved vandladning, gulgrønt udflød fra urinrøret eller skeden, udflåd fra endetarmen (efter analsex), feber, samt nogle gange smerter og hævelse af store led. I sjældne tilfælde kan der være en byld ved skedeåbningen eller indgangen til urinrøret. Kvinder kan ved overførsel af smitte fra livmoderhalsen eller urinrøret til æggelederne udvikle underlivsbetændelse med store smerter i underlivet og risiko for sterilitet pga. aflukning af æggelederne. Mænd har risiko for bitestikelbetændelse eller betændelse i prostata. Ved smitte af nyfødte under fødsel kan gonoré medføre en svær øjenbetændelse, hvor der er risiko for blindhed, hvis det ikke behandles (dette ses dog meget sjældent i Danmark efterhånden).  

Hvordan tester man for gonoré?

Man tester typisk for både klamydia og gonoré i een og samme podning (ca. 15% af alle med påvist gonoré er samtidigt smittet med klamydia). Man bør lade sig teste for gonoré ved hyppigt skift af sexpartner (især ved ubeskyttet sex) og symptomer som ovenstående, især svie ved vandladning og gulligt udflåd. Kvinder testes enten med en selvpodning fra skeden eller en podning foretaget af sundhedspersonale fra både urinrøret og livmoderhalsen. Mænd testes med en urinprøve – obs. der skal være gået mindst 2 timer siden sidste vandladning – eller en podning fra urinrøret. Ved stor mistanke om smitte med gonoré podes – alt efter mulig smitterisiko – nogle gange også fra svælget og endetarmen.

Hvordan behandler man gonoré?

Ved påvist smitte med bakterien gonokokker behandles med antibiotika som engangsdosis. Der bestilles tid til kontrol og konsultation 1-2 uger efter behandling, og man bør ikke dyrke sex, før det sikres, at sygdommen er velbehandlet. Det er vigtigt at informere din partner (eller partnere) ved påvist smitte, så de også har mulighed for at blive undersøgt og behandlet – også selvom de ikke har symptomer.  

Bestil tid til et tjek

Vi kan teste for gonoré og andre kønssygdomme i vores klinik i Nordhavn.
Bestil tid online. 

Find os

Priser

Kontakt os